Fenomen pianek marshmallow

Pianki wytwarzane z cukru znane są prawie wszystkim ludziom na świecie. Trudno wyobrazić sobie bez nich ogniska, a także spotkania dzieciaków. Pianki marshmallow, bo to o nich właśnie mowa, to jedne z najbardziej popularnych pianek, które wciąż zachwycają swoim smakiem oraz konsystencją. Są one przygotowywane również z syropu glukozowo-fruktozowego lub z syropu glukozowego.

Wykorzystanie pianek marshmallow

Dzięki tym kolorowym piankom ozdobić można owocowy tort, a także inne wyroby cukiernicze. Jednak najczęściej są one wykorzystywane do pieczenia nad ogniskiem. Wbija się je na zwyczajny patyk oraz trzyma nad ogniem, tak samo jak kiełbaskę. Można je również jeść zwyczajnie, prosto z paczuszki – wtedy również smakują wyśmienicie. Marshmallow najczęściej mają kształt walca lub też innych figur geometrycznych, pierwsze z nich powstały w Stanach Zjednoczonych w tysiąc dziewięćset czterdziestym ósmym roku. W Polsce bardziej znane są pod nazwą pianek cukrowych. Pianki marshmallow stały się jednym z częściej wybieranych słodyczy nie tylko dla dzieci, ale również dorosłych. Rozgrzane nad ogniskiem stają się jeszcze bardziej miękkie, a przypieczona lekko skórka rozpływa się w ustach. Nic więc dziwnego, że od tylu lat pianki te nadal występują w dużej ilości na sklepowych półkach.

Krem Marshmallow

Poza piankami marshmallow, dostępny w sprzedaży jest także krem o tej samej nazwie. Jest on produkowany w Stanach Zjednoczonych i ma taki sam smak, co cukrowe pianki. Krem ten często łączony jest z masłem orzechowym. Połączenie tych smaków, lekko słonego oraz słodkiego daje świetny efekt. Dzięki temu produkowany jest krem fluffernuttera, który także jest chętnie wybierany przez klientów. Pianki marshmallow można również wykonać samodzielnie w domy, w bardzo łatwy oraz szybki sposób. Przepisów na nie jest wiele, wystarczy wpisać hasło w wyszukiwarkę i po chwili znajdziemy wiele interesujących oraz sprawdzonych już przepisów. Warto wypróbować przynajmniej jeden z nich i cieszyć się smakiem dzieciństwa.

 

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*