Yerba Mate to niezwykły napój z ostrokrzewu paragwajskiego, który cieszy się dużą popularnością od wielu już lat. Dodaje on nam wiele energii, tak potrzebnej w ciągu dnia i jednocześnie korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu. By jednak wydobyć wszystkie cenne właściwości, warto nauczyć się odpowiedniego zaparzania. Akcesoria do Yerba Mate są do tego niezbędne.
Akcesoria niezbędne
By smak i aromat herbaty Yerba Mate był intensywny i bogaty w witaminy, należy zaopatrzyć się w jakościowe naczynko, czyli inaczej Matero. Jest to naczynie, które swoim kształtem przypominać może gruszkę. Bardzo często jest ono wykonywane z tykwy, ale również dostępne są wersje wykonane z drzewa Palo Santo lub najbardziej praktyczne i popularne w Europie – ceramiczne. Oczywiście można również wykorzystywać zwykły kubek, to jednak nie pozwoli nam na wykorzystanie w stu procentach naszej Yerby. Wśród akcesoriów do Yerba Mate znajdować się powinna również bombila. Jest to rurka najczęściej zakończona małym siteczkiem albo sprężynką. Wykonuje się ją z metalu albo z bambusa. Dzięki niej swobodnie możemy pić Yerbę, nie obawiając się połknięcia listków, gałązek lub pyłku. Bardzo przydatne może okazać się także termos z wodą, której temperatura waha się od siedemdziesięciu do osiemdziesięciu stopni oraz łopatka, która posłuży nam do nasypywania suszu. To są wszystkie akcesoria do Yerba Mate, które znacznie ułatwiają parzenie herbaty i wydobywają jej najlepsze właściwości.
Sposoby na Yerba Mate
Susz, który wsypujemy do Matero zajmować może nawet 2/3 całego naczynka. To może wydawać się bardzo dużo, jednak Yerba zalewana jest nawet dziesięć razy i nie traci przy tym swojego smaku. Wodę należy wlewać po ściankach, co umożliwi lepszą filtrację, powinna ona przykrywać warstwę suszu. Przez mniej więcej minutę susz nasiąka wodą, o tym czasie można zalać naczynko do pełna. W taki sposób Yerba może być zaparzana nawet dziesięć razy. To zagwarantuje wyjątkowy i mocny smak herbaty, co umożliwiają także akcesoria do Yerba Mate.