Jak zostać domowym piwowarem

brewkity coopers

Coraz śmielej i chętniej zaczynamy podchodzić do własnoręcznego warzenia piwa. Nie jest to wcale takie trudne, jakby się mogło zdawać. Producenci oferują domowym piwoszom coraz więcej udogodnień, dzięki którym nawet początkujący i zielony w tym temacie miłośnik złotego trunku poradzi sobie bez problemu z tym zadaniem.

Początkujący warzelnicy powinni zdać się na doświadczenie producentów i zdecydować na uwarzenie własnego piwa z tzw. brewkitu. Jest to nachmielony ekstrakt ze słodu, czyli półprodukt, z którego następnie szybko warzy się dobre piwo i to nawet w małej kuchni. Wielu bardziej doświadczonych piwowarów poleca brewkity Coopers, które są zagęszczone do syropu i według znawców mają najlepszy rodzaj chmielu. Dobry brewkit jest zagęszczony do około 80 procent- powstaje wtedy tzw. brzeczka piwna. Ekstrakt jest zamykany w dużej puszce, do której zawsze dołączona jest instrukcja i wyselekcjonowane drożdże służące do fermentacji. Plusem brewkitów Coopers jest to, że posiadają optymalną kompozycję słodów.

brewkity coopers

To pozwala uwarzyć piwo w konkretnym gatunku, a domowy piwosz nie musi martwić się o własnoręczne tworzenie mieszanek słodowych. To jest już zadanie dla bardzo doświadczonych piwoszy, którzy zajmują się produkcją trunku od długiego czasu. Brewkity Coopers dostępne są w dwóch rodzajach- zawierające cukier pozwalający na przeprowadzenie fermentacji alkoholowej lub brzeczki bez cukru. Zestaw do warzenia piwa można zrobić sobie samemu, jednak to już wymaga posiadania pewnej wiedzy, głównie z zakresu chemii spożywczej. W sklepach dostępne są gotowe fermentatory wraz z rurką i kranikiem. Najlepiej inwestować w fermentatory wysokiej jakości, które nie wpłyną na końcowy smak piwa.

Brewkity Coopers często pojawiają się w rozmowach z właścicielami małych i rzemieślniczych browarów. To właśnie gotowe brewkity pozwoliły im na zapoznanie się z tematem i zdobycie niezbędnego doświadczenia. Każdy z nich zaczynał swoją przygodę z produkcją piwa w domowym zaciszu korzystając z brewkitów Coopers, które posiadają jasną instrukcję i wprowadzają bez problemu w świat piwa. Jednak sama instrukcja jest tylko czubkiem góry lodowej tematu- aby zostać dobrym piwowarem niezbędne jest pogłębianie wiedzy we własnym zakresie i stałe szkolenie. Najłatwiej jest nauczyć się pewnych rzeczy korzystając z doświadczenia starszych rzemieślników, którzy warzą piwo w domowej kuchni już od dawna. Najlepszą ku temu okazją są zjazdy piwowarów organizowane nawet kilka razy w roku w całej Europie. Warto opierać się także o podręczniki i poznać podstawy chemii organicznej.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*