Najlepsze akcesoria do parzenia yerba mate

Akcesoria do Yerba Mate

Coraz więcej osób na świecie decyduje się na wypróbowanie niesamowitego smaku herbaty yerba mate. Początkowo może ona wydawać się mocna, bardzo intensywna oraz nieco gorzka, jednak łatwo się do niej przekonać. Głównym powodem, dla którego yerba mate jest tak popularna, są jej właściwości. Aby móc cieszyć się nimi jak najlepiej, należy widzieć, jak dobrze zaparzać ten napój. Do tego niezbędne są akcesoria do yerba mate.

Akcesoria do Yerba MateNaczynka

Te są konieczne do zaparzenia napoju Yerba. Wśród naczynek do zaparzania znajduje się kilka różnych rodzajów. Może to być stylowa tykwa, czyli inaczej mate lub matero. Jest to wydrążony owoc, który swoim kształtem przypominać może kabaczka. Inne naczynie, to również palo santo, które wykonywane jest z świętego drzewa Indian. Te akcesoria do Yerba mate mogą łatwo ulec zniszczeniu, dlatego ważne jest dokładne ich czyszczenie. Należy także pamiętać, że tykwy są przeznaczone dla osób, które często oraz regularnie parzą herbatę yerba mate. Innymi naczynkami są te ceramiczne lub naczynka Guampa. O te o wiele łatwiej jest dbać, nie trzeba też korzystać z nich regularnie, by się nie zniszczyły.

Bombile

Są to akcesoria do Yerba mate, które umożliwiają swobodne picie. Jest to najczęściej metalowa rurka, która zakończona jest siteczkiem lub sprężynką. Dzięki niej pył, ani listki lub gałązki yerba mate nie wchodzą do rurki. Bombile umożliwiają picie naparu, bez nich byłoby to niemożliwe. Dostępne są także bombile wykonane z bambusa.

Termosy

To kolejny element, który znacznie ułatwia picie herbaty i pomaga wydobyć ten wyjątkowy efekt i najlepsze właściwości yerba mate. Termosy są niezbędne dla prawdziwych miłośników yerby. Badania wykazują, że ponad dziewięćdziesiąt procent Argentyńczyków regularnie pije yerba mate. A przecież nigdy nie wiadomo, kiedy przyjdzie nam na nią ochota. Będąc w pracy, zawsze możemy wyjąc termos i zaparzyć nasz ulubiony napój.

Termometry

Te służą oczywiście do badania temperatury wody. Jest to ważne, ponieważ yerba najlepiej smakuje, gdy zalana jest wodą o temperaturze siedemdziesięciu pięciu stopni.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*