Rytuał parzenia herbaty matcha

Znasz intensywnie zielony proszek, który pozwala na przygotowanie zielonego napoju – odprężającego, relaksującego, wpływającego dobroczynnie na zdrowie i nastrój człowieka? To herbata matcha, której właściwości są znane w Japonii od tysiącleci, a teraz podbija cały świat. Wszystkim początkującym warto wspomnieć, że matcha jest herbatą w proszku, która powstaje ze startych na drobny pył liści senchy, czyli wysokogatunkowej herbaty hodowanej w ocienionym środowisku. Sencha, dzięki odpowiedniemu ocienieniu, zaczyna produkować przed zbiorem duże ilości aminokwasów, które mają dobroczynny wpływ na człowieka. Picie herbaty matcha jest zdecydowanie bardziej skuteczne niż picie innej zielonej herbaty, ponieważ dostarczamy do organizmu herbatę w całej postaci, a nie tylko napar z liści jak w przypadku herbaty liściastej.

Rytuał parzenia herbaty matcha wiąże się z rytuałem parzenia chanoyu i z chęcią praktykują go ludzie na całym świecie, którzy doceniają szczególne właściwości matchy. Herbata matcha wymaga też do parzenia konkretnych akcesoriów. Po pierwsze, będzie nam potrzebny matchawan, czyli duża czarka, niewielkie naczynie w kształcie miseczki, w którym przygotujemy herbatę. Po drugie, elementem koniecznym jest też chashaku, czyli bambusowa łyżeczka do nakładania matchy, można ją zastąpić zwykłą łyżeczką w razie potrzeby. Po trzecie, niezbędna jest chasen, czyli bambusowa miotełka do ubijania herbaty, swoim wyglądem przypomina trochę pędzel do kremu do golenia. Często zastępuje się ją elektrycznym lub ręcznym spieniaczem do mleka albo też małą kuchenną trzepaczką. Bardzo przyda się także sitko do przesiania matchy przez zaparzeniem, które zmniejszy ryzyko powstania grudek.

Jeśli mamy potrzebne akcesoria, to możemy przystąpić do zaparzenia herbaty. Płaską łyżeczkę produktu herbata matcha wsypujemy do wcześniej przygotowanej miseczki, po czym zalewamy ją 150-200 ml wody o temperaturze 70-80 st. C. Miksturę szybko mieszamy miotełką dynamicznymi ruchami do momentu całkowitego rozpuszczenia się proszku i uzyskania pianki na powierzchni herbaty. Bardzo ważne jest to, żeby pamiętać, że herbaty matcha nie zalewamy wrzątkiem, bo zniszczymy jej dobroczynne właściwości. W ostatnim czasie bardzo popularne jest picie matcha latte, czyli herbaty matcha z mlekiem. Osoby nakręcone na zdrowy tryb życia piją matcha latte na mleku roślinnym – kokosowym, migdałowym, orzechowym, co jeszcze bardziej podkręca słodkawy smak herbaty. Ale najlepsze działanie ma matcha, którą zaparzymy tradycyjnie na wodzie zgodnie z powyższymi wskazówkami.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*