Organizm, aby mógł się dobrze rozwijać potrzebuje wszystkich niezbędnych składników odżywczych zawartych w różnych produktach. W instytucjach zajmujących się małymi dziećmi poniżej wieku szkolnego bardzo często stawia się na zamawiane jedzenie. Niektórzy rodzice twierdzą nawet, że żłobki bez cateringu nie istnieją.

W trosce o brzuszki, czyli jedzenie dla najwrażliwszych

Alergie pokarmowe u dzieci stają się już codziennością, dlatego firmy, np. http://www.zielonakuchnia.org/catering-dla-zlobka/ zajmujące się dowożeniem posiłków do takich miejsc w swojej ofercie uwzględniają takie potrzeby. Bardzo ważne jest to, aby zwracać uwagę na wszystkie używane do gotowania produkty. Powinny być one świeże i pochodzić ze znanego źródła, szczególnie jeśli jest to mięso, warzywa i jajka. Różnorodność oferowanych posiłków, np. bez glutenu, bez jajek pozwala na indywidualne dostosowanie jadłospisu do każdego dziecka indywidualnie. Wszystkie dania dostarczane do żłobków przez catering powinny posiadać widoczne oznakowanie na pudełku, co znajduje się w jego wnętrzu, aby uniknąć pomyłek.

Obiadowe szaleństwo

żłobek catering

Wszystkie posiłki dostarczane przez zewnętrzne firmy charakteryzują się tym, że są po prostu smaczne. Odpowiednie połączenie składników i delikatnych przypraw pozwala na rozkoszowanie się daniami. Ponadto nie wolno zapomnieć o ich stronie wizualnej. Każde pudełko skrywa w sobie estetycznie ułożone potrawy, które swoim wyglądem zachęcają do jedzenia i poznawania nowych smaków.

Przykładowe danie bez glutenowe

Tak naprawdę nie różni się mocno do tych, które owy gluten posiadają. Firmy cateringowe dla żłobków przede wszystkim stawiają na lekkość potraw. Nie powinny być one tłuste ale za to dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jedną z bardziej popularnych potraw są dania mączne kuchni polskiej bez glutenu. W jadłospisie znaleźć można kluski śląskie, kopytka i pyzy. Ponadto warzywa, makarony i placki. Oczywiście wszystkie bez dodatku glutenu. Dobry smak zapewniony jest dzięki odpowiedniemu wyważeniu przypraw pochodzenia naturalnego.

A na deser..

Zielone cateringi dla żłobków przewidują tylko zdrowe przekąski, dlatego w propozycjach znaleźć można dania oparte na bazie owoców, ze zmniejszoną ilością cukru. Do wyboru są m. in. sałatki owocowe, tarty i placki. Wszystko podane jest w odpowiedniej formie, która cieszy oczy i podniebienie.