Yerba Mate to niezwykły napój z ostrokrzewu paragwajskiego, który cieszy się dużą popularnością od wielu już lat. Dodaje on nam wiele energii, tak potrzebnej w ciągu dnia i jednocześnie korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu. By jednak wydobyć wszystkie cenne właściwości, warto nauczyć się odpowiedniego zaparzania. Akcesoria do Yerba Mate są do tego niezbędne.

akcesoria do Yerba MateAkcesoria niezbędne

By smak i aromat herbaty Yerba Mate był intensywny i bogaty w witaminy, należy zaopatrzyć się w jakościowe naczynko, czyli inaczej Matero. Jest to naczynie, które swoim kształtem przypominać może gruszkę. Bardzo często jest ono wykonywane z tykwy, ale również dostępne są wersje wykonane z drzewa Palo Santo lub najbardziej praktyczne i popularne w Europie – ceramiczne. Oczywiście można również wykorzystywać zwykły kubek, to jednak nie pozwoli nam na wykorzystanie w stu procentach naszej Yerby. Wśród akcesoriów do Yerba Mate znajdować się powinna również bombila. Jest to rurka najczęściej zakończona małym siteczkiem albo sprężynką. Wykonuje się ją z metalu albo z bambusa. Dzięki niej swobodnie możemy pić Yerbę, nie obawiając się połknięcia listków, gałązek lub pyłku. Bardzo przydatne może okazać się także termos z wodą, której temperatura waha się od siedemdziesięciu do osiemdziesięciu stopni oraz łopatka, która posłuży nam do nasypywania suszu. To są wszystkie akcesoria do Yerba Mate, które znacznie ułatwiają parzenie herbaty i wydobywają jej najlepsze właściwości.

Sposoby na Yerba Mate

Susz, który wsypujemy do Matero zajmować może nawet 2/3 całego naczynka. To może wydawać się bardzo dużo, jednak Yerba zalewana jest nawet dziesięć razy i nie traci przy tym swojego smaku. Wodę należy wlewać po ściankach, co umożliwi lepszą filtrację, powinna ona przykrywać warstwę suszu. Przez mniej więcej minutę susz nasiąka wodą, o tym czasie można zalać naczynko do pełna. W taki sposób Yerba może być zaparzana nawet dziesięć razy. To zagwarantuje wyjątkowy i mocny smak herbaty, co umożliwiają także akcesoria do Yerba Mate.